Laos
15 feb. 2012
🇱🇦
vanuit Laos
Goed, hoe moet je je in vredesnaam voorbereiden op een busrit van 24 uur? Water, chips, slaappillen? Ik moest me nog haasten ook want natuurlijk had ik vanaf Halong Bay een slechte aansluiting! Ik nestelde me ergens vooraan in de Sleeping bus op een ligbedje klaar voor de rit. Maar zo dacht de chauffeur er niet over! Met wat Vietnamees gebrabbel en me bij mijn mouw pakkend (daar heb ik zo'n hekel aan!) trok hij me van het bedje en wees naar achter. Tja, daar had een groep Zweedse jongens zich genesteld en was er helemaal achterin naast het raam nog een plekje over. Maar die jongens waren best wel lang en breed! De chauffeur was duidelijk niet onder de indruk van mijn bambi-oogjes en heb ik me dus maar veronderschuldigd naar de jongens toe dat ze wat moesten opschuiven en inschikken zodat ik er bij kon..
Later bleek dat de gehele bus zo bommetje vol kwam te zitten den was ik toch wel blij dat ik naar achter was gegaan. Anders had ik tussen de moeders met baby's gezeten die (hoe kan het ook anders) te weinig luiers bij zich hadden en misselijk werden van de bergweggetjes. De geur was alles behalve prettig vooraan!
Bovendien kan ik nu een paar woorden Zweeds en als zij langzaam praatten kon ik nog wel redelijk wat verstaan (is dat door de overeenkomsten met het Fries?) 'Vroeger' met mijn zusje achterin de auto op vakantie deed ik van die spelletjes dat je een beroemd iemand in je hoofd had en de ander moest raden wie het was maar er mocht alleen 'ja' en 'nee' geantwoord worden, kennen jullie vast wel! Nou, dat hebben we dus uren lang gedaan in het Zweeds ghihii! Wist niet dat die grote stoere mannen dat ook deden!
De grensovergang was geen pretje. Ongestructureerd, duurde erg lang, ze spraken geen engels en deden erg moeilijk over de valuta. Maar goed, iedereen mocht de grens over! Nog 12 uur te gaan pfff! Ook heel grappig: ze hebben daar gezamelijke toiletten waar je dus tussen de female- locals gehurkt je behoefte moet doen in een gootje! Ik heb maar gewacht tot een prive-toiletje!
De Zweedse jongens zijn ergens halverwege de dag afgezet en had ik dus de gehele achterbank voor mezelf! Nederlandse Tjitske en haar vriendje kwamen van voor de bus, waar de stank niet meer te harden was, ook naar achter en zo hebben we de laatste paar uur gezellig zitten kletsen en dommelen met genoeg ruimte om overdwars te liggen!
Luang Prabang, eindelijk! Met een groepje van 5 liepen we door de donkere straten opzoek naar een goedkoop hostel. We waren moe, hongerig en plakkerig en helaas was de stad bijna volledig volgeboekt! We hebben ons dus maar moeten opsplitsen en ben ik alleen verder opzoek gegaan. Eindelijk een betaalbare plek gevonden, mijn laundry ingeleverd en net toen ik op het punt stond om naar mijn kamer terug te gaan zag ik dat er vanaf het dak naar me werd gezwaaid. Een enorm body-build figuur hield een biertje omhoog. Hmzz, ik was moe en nog niet echt overtuigd maar er kwamen wat dames-hoofden over het randje die me ook wenkten. Zucht... ik heb ook echt een ruggegraat als een kikkervis! Maar goed, wat dan weer scheelt is dat je wordt uitgenodigd om bij hun aan te sluiten de volgende dag!
Zo gezegd zo gedaan en mijn wekker ging dus om 05.00 uur(!!!) om samen met het multi-culti groepje van 6 personen slaperig lang de kant van de weg te staan wachtend op de monniken. Het is een dagelijks ritueel: de vele monniken lopen in rijen langs te huizen om voedseloffers in hun bedelnap te ontvangen. Deze 'bedelprocessie' begint pas om 06.00 uur en waren we dus veelste vroeg! Twee mannen van het groepje, Body Build figuur Ryan en Belg Killian, zijn in Azie om een documentaire te maken en liepen dus met een mega camara rond. Om de tijd te doden begonnen ze wat de dollen met de Chinese toeristen die geloofden dat er zo'n 30.000 monniken zouden komen omdat het een speciale dag was en ze dus al hun kamaraden uit het hotel optrommelden om ook te kijken. Flauwe grap maar zeer hilarisch om al die slaperige Chinese kopjes te zien met kleren binnenste buiten en haar rechtop hun hoofd.
Zeer bijzonder om al die (ongeveer 50 monniken) te zien die langs de knielende mensen gingen. En sommigen waren zo jong!
Nog weer even naar bed gegaan om een paar uurtjes later naar de watervallen te gaan. Geweldig om gewoon heerlijk in een tuktuk te zitten en te kijken! De rit duurde ongeveer 20 minuutjes als je dan aankomt bij de watervallen. Hier hebben ze tevens een opvang tehuis voor ex-dansberen.
Het water van de watervallen is prachtig blauw en heel koud! Op flipflops de waterval beklimmen kan ik zeker niet aanraden! Maar net op het punt dat je denkt dat je flauw gaat vallen of een enkel breekt ben je dan eindelijk boven en heb je een geweldig uitzicht!!
De rest van de dag wat rondgelopen met wat dames in Luang Prabang. Wat een lief leuk stadje! Erg gemoedelijk en met een Frans tintje. In de avond is er een Night Market en kan je in een zijstaatje voor 10.000 kip (nog geen $1,5) een mega maaltijd halen!
Door deze dames ben ik overgehaald om toch naar het Tuben in Vang Vieng te gaan. Ik had er eerst behoorlijk de twijfels erover want het staat bekend als groot zuipfestijn waar zelfs mensen (staat zelfs in de Lonely Planet) overlijden door de veel drank en gevaarlijke water-spelletjes. Omdat ik nu alleen reis wil ik liever niet alleen ronddolen tussen de bezopen touristen of door het missen van een ruggegraat stomme dingen doen!
Maar zoals de dames zeiden kan je het net zo gek maken als je zelf wilt en is er een Dorm waar je snel veel mensen leert kennen.
De volgende ochtend kwam dus een chauffeur me ophalen en zat ik nog geen 5 minuten later in een minivan tussen een alleen reizende Duitse dame en een alleen reizende Australische, mijn buddies had ik dus gelijk gevonden! Ook zij hadden wat angst gehad en we beloofden elkaar om goed op elkaar te letten. Bij aankomst kwamen er nog 3 Engelse jongens bij en hadden we een perfect goedkoop hotelletje gevonden. Later die avond zou blijken dat het hotel precies op het party-eiland tussen de barretjes in zou staan!
Tja, ik heb dus uiteindelijk ook mijn verblijf in Vang Vieng wat verlengd wat het is er echt erg gezellig. Ja, het is inderdaad een grote party maar ook kan je het er zo gek maken als je zelf wilt! In het dorpje zelf kan je uren achter elkaar Friends kijken, zittend in de vele kussens met een heerlijke curry voor je en overdag heb je de keuze om te Tuben of naar de Blue Lagoon te gaan. Voor het Tuben huur je een grote band en brengt de TukTuk je een paar kilometer verderop. Daar begint de Tubing-route in de rivier langs de vele barretjes. Bij de barretjes kan je vervolgens met een ziplijn of giga glijbaan het water in springen. De barretjes halen je simpelweg binnen met het gooien van een touw en krijg je vervolgens een gratis drankje. En dat is dus waar het gevaar ligt, alle wiskey shots zijn gratis! Maar natuurlijk kan je ook bedanken!
Overal wordt gedanst, gelachen en met markers en auto-lak op lichamen 'geschilderd'. Gekke maar gezellige bende en het leukste is dat je constant 'bekenden' tegenkomt! Met mensen met wie ik in Cambodia een biertje heb gedaan of in Vietnam in de bus heb gezeten heb je dus wederom weer een gezellige dag! En jawel, mijn Zweedse busgenoten kwam ik er ook weer tegen!..
Ik heb geen moment spijt gehad van mijn beslissing om te gaan. Met mijn Duitse en Australische buddies was het enorm gezellig en omdat iedereen maandenlang aan het reizen is heb ik nu alweer afspraken gemaakt om te meeten in Bangkok en in Melbourne. Facebook is wederom weer een ideaal middel om op de hoogte te blijven waar iedereen is en om af te spreken.
Dus iets later dan gepland weer een bus gepakt naar Luang Prabang waar ik nu zit te typen. Ik zat heerlijk relaxt met 3 man in een minivan en ben ik nu met een Fin aan het bijkomen van Vang Vieng. Straks lekker naar een zwembad en een boekje lezen! Morgen pak ik de bus naar Chang Mai (16 uur pff) en zie ik pap, mam en Froukje!!!!
Mijn Credit Card was ik trouwens kwijt! Bleek dat ik die dus was vergeten uit het pin-apparaat te halen maar een eerlijke vinder heeft hem terug gebracht naar de bank! Wauw! KHARMA!!
Foto's zal ik morgen even uploaden!
Lieve groetjes!!
Foto's zal ik morgen even uploaden!
Lieve groetjes!!
15 feb. 2012, 10:02
Wauwwww leuk verhaal weer! Geniet ervan om het elke keer weer te lezen! Heerlijk die avonturen toch? ;) En alle mensen ontmoeten en later weer!
Geniet ervan en we willen fotooooooo's! :) xx
15 feb. 2012, 11:13
Wat weer een gezelligheid. Gr. Aan de Fam. Daar! X
15 feb. 2012, 23:31
Wat beleef jij veel! En wat durf je allemaal!
Hier alles goed. Helaas geen ijs meer.
Groetjes aan Jaap en Catrien en Froukje en veel plezier samen! ********* van ons.
16 feb. 2012, 12:00
Wat een leuke avonturen, ik geniet ervan om je verhalen te lezen! Groetjes aan Jaap, Catrien en Froukje.
{{ reactie.post_date.date | formatDate('DD MMM YYYY HH:mm') }}